
У Сочаници је данас одржана 19. Смотра ракије шљивовице и осталих воћних ракија Ибарске долине, која је традиционално окупила произвођаче из свих крајева Србије. Ове године је, према речима организатора, пријављен рекордан број учесника. Титула победника отишла је у руке једне даме – Цвете Милојевић из Сочанице.
Ове године је оцењивано 115 учесника, од тога 90 са шљивовом ракијом препеченицом и 25 са осталим воћним ракијама.
Више од две трећине учесника, односно 64 је оцењено високом оценом и награђено златном медаљом.
Златна медаља, и титула свеукупног победника ове године је припала је Цвети Милојевић из Сочанице која се производњом ракије бави 20 година.
Не крије задовољство због успеха али истиче да је потребно доста рада, труда и знања да би се направила добра ракија, али пре свега да то буде традиционално, онако како су наши преци то радили.
„Производњом ракије се бавим активно 20 година. Радим онако како су наше генерације то радиле и надам се да то и моја деца наставе. У проузводњи је сваки корак битан, од воћњака, преко складиштења до казана, односно до финалног производа. Битно је да је шљива здрава а онда и квалитет посуда у којима се шљива одлаже, значи све мора да буде под тим хигијенским условима исправно. Битно је и одредити време када је право време за печење ракије. О тим стварима искрено много ме је научио професор Светомир Милојевић и ја сам му стварно захвална у печењу шљивовице као и у прављању других вочних ракија, значи лозе, мастике, крушке“, каже Цвета Милојевић.
Додаје да јој је печење ракије хоби и да је почела да се активније бави овим послом уз подршку супруга који такође производи ракију.
„Ово ми је хоби. Супруг пече ракију, без његове помоћи и његове подршке не бисмо могли. Ми то радимо у заједничким снагама. Е, сада ја мало више волим да читам, да уђем у те научне воде и то примењујемо заједно. Ово ми није прва награда, ја сам 2019. године добила награду за друго место“, додаје ова дама.
Другопласирани произвођач шљивове ракије ове године је Милутин Веселиновић из Врњачке Бање док је треће место припало Јовану Гојковићу из Горње Трепче.
Јован Гојковић први пут учествује на овом такмичењу, али производња ракије се у његовој породици преноси са генерације на генерацију.
„Ја учествујем први пут, али мој отац је учествовао пре 10, 15, 20 година, кад је ово још почињало. Утисци су лепи. Правимо само ракију од шљиве, ја се активно бавим производњом неких седам година, пре тога је то радио мој отац, мој деда, прадеда, значи генерацијски. Планирамо да наставимо са производњом“, каже Гојковић.
Захваљујући Станимиру Минићу из Горње Трепче, који већ годинама учествује на овој манифестацији, ракија шљивовица је од 2022. званично под заштитом Унеска.
„Долазим из куће одакле је отишла српска шљивовица која је сада под заштитом Унеска. Захваљујући етнолог Снежани Аршанин и Шапоњић из Чачка је то покренула, кад су сви наши сручњаци казали да то нема појма, Београд је пробао шест пута и није успео а ето Трепча је успела, њих интересује како настаје српска шљивовица. Чекали смо на одговор четири године, од 2018. до 2022. То је наша ракија црвена ранка, наша шумадинка“, рекао је Минић.
Један од оснивача манифестације и организатор такмичења проф. др Светомир Милојевић каже да је ове године рекордан број учесника што је доказ да да се на нашим просторима прави одлична ракија.
„Било је 115 учесника, 90 са шљивом препеченицом и 25 са осталим воћним ракијама. По броју учесника је до сада убедљиво највише а и по броју златних медаља јер је две трећине учесника оцењено високом оценом. Задовољни смо и ово је потврда да правимо јако добру ракију шљивовицу и да треба тако да наставимо“, казао је Милојевић.
С обзиром да је златна медаља ове године отишла у руке једне жене, Милојевић каже да то јесте изненађење за многе али не и за њега с обзоиром да зна колико је рада и труда уложила да би уапела.
„Па то је изненађење за многе, али пошто је лично знам, Цвета је једна врло интересантна госпођа која у свему је врло прецизна и када је почињала да производи ракију, питала ме је шта би требало, како и почев од припреме, од ферментације, значи судова свега, дестилације. Она је до сада добијала добре оцене, али овом ракијом, којаје стајала негде око 10 година и променом буради, испоставило се да је направила сјајну ракију“, додао је Милојевић.
Милојевић је додао да жирију ни ове године није било лако и с обзиром да им је то руртина, када наиђу на оволики број добрих радија задатак нимало није лак.
„Јесте да радимо то рутински и све то, али генерално када имате оволко добрих ракија, па морате да пробате по кап сваке, није баш лагано, али генерално мислим да је жири био презадовољан и да су отишли одавде заиста са утиском какав нису очекивали“, рекао је.
Најбољима су поклоњена бурад за чување ракије, стаклени балони су уручени произвођачима воћне ракије, а подељене су и захвалнице и дипломе свим учесницима.
Организатори маифестације су сви учесници преко Месне заједнице Сочаница уз помоћ општине Лепосавић.



